از میان تمامی عوامل آموزشی و تربیتی، نقش معلم به عنوان مهم ترین عامل نظام تعلیم و تربیت جایگاه و اهمیت بسزایی دارد. معلم در رشد و پرورش دانش آموزان، نقش مهمی را ایفا می کند. تمامی فعالیت های معلم، مانند شناخت فرآیند رشد کودکان و نوجوانان، شیوه های تدریس و علاقه مندی به رشته تدریس خود، از عواملی هستند که در آموزش و پرورش دانش آموزان، دخالت زیادی دارند. معلمانی که در تدریس خود از شیوه های متعددی استفاده می کنند بر محتوای رشته تدریس خود تسلط دارند و به کار خود عشق می ورزند. اغلب، دانش آموزانی توانا و خلاق پرورش می دهند. معلم برای کسب موفقیت در تدریس باید از نظریه های نوین آموزشی و روانشناسی آگاهی و اطلاعات لازم و کافی داشته باشد. روش تدریس معلم باید با اصول و اهداف آموزش و پرورش و ویژگی های شخصیتی دانش آموزان هماهنگ باشد تا بتواند ضمن جهت دادن به فعالیت های تربیتی و آموزشی خود شاگردان را به سوی اهداف تعلیم و تربیت هدایت و راهنمایی کند.
فراگیرندگان در هریک از دوره های آموزشی نیازهای ویژه ای دارند. بنابراین آشنایی مربیان و معلمان با خصوصیات رشد و نیازهای دانش آموزان در هر یک از دوره های تحصیلی می تواند در پیشرفت یادگیری و رشد و تکامل شخصیت آنها مؤثر باشد. از آنجایی که معلم خود انسانی است که عهده دار تعلیم و تربیت اجتماعی کودکان است. انسانی که خود تحت تأثیر عوامل خانوادگی و محیطی و اجتماعی قرار دارد. پس توانایی یادگیری و بکاربستن دانش مهارت، اصول و نتایج حاصل از تحقیقات روانشناسی را در تدریس داشته باشد.
با علم در جریان تدریس زمینه و شرایطی را برای دانش آموزان فراهم کند تا یادگیری و آموزش برای آنها آسان شود از آنجا که معلم با روح و روان شاگردان سر و کار دارد، باید در درد و رنج آنان را بشناسد، در حفظ اسرار و جلب اعتماد و اطمینان آنها بکوشد، مسائل و مشکلاتشان را ببیند و سعی کند علّت مشکلات را بررسی و کشف کند. بویژه به دنبال عواملی باشد که شاگردان را از درون متحول کند و به فعالیت و کوشش مناسب وادارد. معلمان در حیطه کلاس مدیرانی هستند که باید کارکردهای مدیریت را با توجه به چند بعد مهم تربیتی در خود مد نظر داشته باشند تا بتوانند در حیطه کلاس مدیری مدبر با کارکرد مناسب باشند.
به امید فردایی روشن برای فرزندان ایران زمین
مقدمه 3
مشکل: بی توجهی و بی رغبتی دانش آموزان به مساله نماز جماعت در مدارس 8
مشکل: عدم شناخت عمیق نسبت به کتاب الهی، قرآن (فراموش کردن این امر مهم که همسو شدن با قرآن باعث نشاط ملکوتی و سرور معنوی می شود) 8
مشکل: ضعف اعتقادی و معنوی در بعضی دانش آموزان 9
مشکل: ضعف در یادگیری برخی از مطالب کتاب دین و زندگی (مثل مساله اختیار) 10
ارائه راهکارهایی مناسب در جهت برگزاری بهتر نماز جماعت در مدارس در سالهای 80-79 11
راه حل های انجام شده برای مشکل عدم شناخت عمیق نسبت به کتاب الهی ‘ قرآن’ 13
راه حل های انجام شده برای مشکل ضعف اعتقادی و معنوی در بعضی دانش آموزان 14
راه حل ها برای مشکل ضعف در یادگیری برخی از مطالب کتاب دین و زندگی (مثل مساله اختیار) 16
تجربیاتی که در رفع اضطراب یکی از دانش آموزان پایه سوم کامپیوتر ارمغان دانش داشتم. 21
دغدغه های من به عنوان یک دبیر دین و زندگی 28
نتیجه گیری 33
منابع 34