مدارات فرمان، مداراتی هستند که به کمک آنها می توان نحوه کار بسیاری از دستگاهها و تجهیزات الکتریکی را برنامه ریزی و کنترل کرد و تعیین نمود هر دستگاه (به طور اتوماتیک یا دستی) در چه زمانی وصل و در چه زمانی قطع گردد. همچنین به کمک مدارات فرمان می توان ضریب ایمنی کارکرد تجهیزات را نیز افزایش داد. به عبارتی دیگر مدارات فرمان، عملیات راه اندازی، تنظیم نحوه کار و متوقف یا قطع نمودن موتور ها و دیگر بارهای صنعتی را بر عهده دارند. در مدارات فرمان الکتریکی وسایل مختلفی بکار میرود که از مهمترین آنها کنتاکتور یا کلید مغناطیسی است. با استفاده از کنتاکتور می توان مدارات فرمان متنوعی را به صورت اتوماتیک و دستی، طراحی نمود. در شکل زیر راه اندازی ستار مثلث موتورهای القایی به کمک مدارات فرمان نشان داده شده است:
در این شکل با زدن استارت KM3 و KM1 بسته شده و به عبارتی موتور با حالت ستاره راه اندازی می شود. (جریان راه اندازی ستاره از حالت مثلث کمتر است). بعد از گذشت مدت زمان مشخص K1T کنتاکتور KM1 باز و KM2 بسته می شود و موتور با حالت مثلث به کار خود ادامه می دهد. (توان در حالت مثلث از حال ستاره بیشتر است). از دیگر وسایلی که که در مدارهای فرمان بکار میروند می توان موارد زیر را نام برد:
در ادامه گزارش کار کارگاه مدار فرمان و طراحی چند مدار کاربردی برای دانلود قرار داده شده است. امید است با مطالعه این گزارشکار در طراحی مدارات فرمان موفق تر عمل کنید.