تحقیق و مقاله درباره انواع بتن

  • عنوان: تحقیق و مقاله درباره انواع بتن
  • تعداد صفحات: 39 صفحه
  • فرمت فایل: Word

مقدمه

همواره سبکی بتن، همراه مقاومت کم آن تلقی شده است. سبکدانه های درشت نقش مهمی را در تغییر مقاومت بتن سبکدانه بازی می کنند. نزدیک به دو دهه پیش مطالعه برای تولید بتن سبکدانه با مقاومت زیاد به ویژه در پروژه های نفتی آغاز شد و توانستند با استفاده از سبکدانه های خاص و بکارگیری مرغوب اعم از سیمان، دوده سیلیسی و فوق روان کننده ها به مقاومت های فشاری فراتر از MPa20 دست یابند. در ایران نیز تلاشهایی برای دست یابی به بتن سبکدانه پرمقاومت با مصالح موجود در ایران آغازشد؛ اما به دلیل ضعف سبکدانه های درشت، محدویت های جدی در این راه وجود دارد. با این حال احساس می شود بتن از سبکدانه از مقاومت زیاد یا متوسط به عنوان بتن بادوام جهت بتن ریزی در قطعات بتن مسلح در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان استفاده نمود. اگر بتوان علیرغم کاهش وزن مخصوص بتن، مقاومت مناسبی را به دست آورد و یا نسبت مقاومت به وزن مخصوص را بالا برد و بار مرده سازه های بتنی را کاهش داد، وضعیت مطلوبی حاصل می شود. گاه سبکی بتن یک خواسته در پروژه خاص می باشد. با استفاده از سبکدانه می توان بتن سبکدانه تولید کرد. علیرغم تلاشهایی که قبل از دهه 80 میلادی (به ویژه در دهه 70) صورت گرفته بود.

عملا مقاومت های فشاری بتن سبکدانه رشد قابل توجهی نداشت و به 50MPa محدود می شد. به دلیل نیاز برخی شرکت های نفتی در امریکا و نروژ برای ساخت سازه ها و مخازن ساحلی و فرا ساحلی و سکوهای نفتی تلاش هایی در دهه 80 و اوایل دهه 90 صورت گرفت. آنها توانستند با استفاده از دوده سیلیسی و فوق روان کننده و همچنین سبکدانه های مرغوب و پر مقاومت به مقاومت هایی فراتر از 70MPa و حتی به مرزهای 100MPa برسند. در این پروژه ها مسئله دوام بتن ها به ویژه موضوع خوردگی میلگرد ها و پایایی در یخ بندان و آب شدگی و همچنین مجاورت با آب دریا اهمیت زیادی داشت. این مطالعات و اجرایی این بتن ها راه را برای اقدامات مشابه در سایر کشورها باز نمود. اما جالب است بدانیم از نیمه دوم دهه 90 تاکنون تحقیقات ناچیزی بر روی بتن ها انجام و منتشر شده است. و به نظر می رسد نیاز به تحقیقات گسترده تراحساس نمی شود و یا منابع مالی لازم در اختیار محققین قرار نمی گیرد. در ایران نیز از حدود سال های آخر دهه 70 هجری شمسی (اواخر دهه 90م) تلاشهایی برای تولید بتن سبک پر مقاومت آغاز شد که نتایج آن در این مقاله از نظر می گذرد.

فلسفه بکارگیری بتن سبک پر مقاومت و کاربردها

بتن معمولی از جرم حجمی 150/2تا350/2 تن بر متر مکعب برخوردار است و توانسته اند در حالات عادی به مقاومت های بیش از MPa 60 و تا حدود MPa120 دست پیدا کنند. اگر به طور متوسط مقاومت بتن پر مقاومت معمولی را MPa90 در نظر بگیریم، نسبت مقاومت به جرم حجمی خشک 40 خواهد بود. بتن نیمه سبکدانه جرم حجمی خشک 55/1 تا 85/1 تن بر متر مکعب را دارا می باشد. مقاومت های فشاری بتن های نیمه سبکدانه قبل از دهه 80 معمولا بین MPa25 تا 45MPa بود؛ که متوسط آن 35Mpa می باشد. نسبت مقاومت به جرم حجمی متوسط خشک در حدود 20بود؛ بنابراین مصرف بتن نیمه سبکدانه توجیهی نداشت. بتن های تمام سبکدانه جرم حجمی خشک 25/1 تا 45/1 تن بر متر مکعب را دارا بود؛ اما مقاومت فشاری آن به زحمت از MPa 25 فراتر می رفت و نسبت مقاومت به جرم حجمی متوسط خشک کمتر از 20 می شد و بسیاری از اوقات این نوع بتن جنبه سازه ای نداشت و به عنوان مصالح غیر سازه ای بکار می رفت. از آن جا به دلیل نیاز به سبکی در برخی پروژه های نفتی می خواستند از بتن سبکدانه سازه ای استفاده نمایند ناچار به دنبال افزایش مقاومت برآمدند و همان گونه که بتن پر مقاومت معمولی ساخته شده بود سعی شد نیمه سبکدانه پر مقاومت معمولی تولید شود و باید به نسبت مقاومت به جرم حجمی 40 دست می یافتند یعنی مقاومت فشاری به حدودMPa 70 می رسید تا مصرف آن از جمیع جهات توجیه داشته باشد. هر چند بتن سبکدانه سازه ای ازسال های جنگ جهانی اول و دوم در قایق، بارج، کشتی های جنگی و غیر جنگی کوچک و بزرگ به کار رفته بود؛ اما بعد ها به ویژه پس از جنگ جهانی دوم ساختمان ها و پلها زیادی در امریکا و کانادا و اروپا با مقاومت های فشاری بیش از MPa25 ساخته شد. ساخت مخازن مغروق و نیمه مغروق، مخازن گاز طبیعی، اسکله شناور، ساختمان های فراساحلی همچون سکوهای نفتی با بتن سبکدانه سابقه داشت؛ اما از اواسط دهه 80 تا 90 ساخت این نوع سازه های دریایی با بتن نیمه سبکدانه معمول شد.

خرید فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.