دسته بندی: مهندسی » مهندسی کشاورزی و زراعت
تعداد مشاهده: 315 مشاهده
فرمت فایل دانلودی: rar
فرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 38
حجم فایل: 36 کیلوبایت
مقدمه
واژه شلتوک از کلمه هندی چلتو (chalto) گرفته شده و در زبان انگلیسی به شلتوک (دانه برنج همراه با پوست ان) Rice Paddy گفته می شود. نام برنج از زبان هندی گرفته شده که به آن Ariai می گویند.
در زبان انگلیسی به برنج Rice گفته می شود که همان نام عمومی برنج است. در زبان فرانسه Riz، در زبان ایتالیایی Rizo، روسی Ris و در زبان المانی Ries می گویند. نام علمی آن Oryza Satival می باشد. در استان گیلان به برنج « بج» (Bej) به خوشه ان « ورزه » (Vorze) و به شلتوک آن « جو» گفته می شود. (1)
ویژگیهای گیاه شناسی برنج
برنج گیاهی یک ساله علمی با ساقه تو خالی و دارای 8 تا 12 گره در طول ساقه می باشد این گیاه از تیره گندمبان (Gramineae) از جنس Oryza دراسیا و Glabrima در افریقا است. برنج دارای دو جنس یاد شده و چندین رقم (واریته) می باشد که در بیش از 140 میلیون هکتار از اراضی قاره آسیا و دیگر مناطق جهان کشت می شود.
گلهای برنج دارای 6 پرچم است، دانه های صفید رنگش را زبانچه گل، کاملاُ فراگرفته که « شلتوک»
نامیده می شود. ساقه این گیاه مانند ساقه های گندم بند بند است و ارتفاع آن تا حدود 5/1 متر می رسد. (2)
پیشینه کشت برنج در ایران:
موطن اصلی برنج اسیای جنوب شرقی است به عقیده ب. م ژوکوفسکی، هند وچین و اندونزی موطن اصلی برنج است.
شلتوک از هند و برمه (میانمار) به تدریج به سایر نقاط جهان راه یافته است کشت برنج که امروزه جزء لاینفک حیات میلیونها مردم در سراسر جهان است، در چین وهند سابقه ای هفت هزار ساله دارد و پس ازان کشورهای تایلند، فیلیپین، ژاپن، ویتنام، کره شمالی و جنوبی، مالزی و تایوان نیز در اسیای جنوب شرقی به این مجموعه اضافه شده اند در حال حاضر 90% برنج دنیا در چین، هندوستان، ژاپن، کره، جنوب شرقی اسیا و جزایر مجاوراقیانوس ارام (قاره آسیا) و 10% بقیه در دیگر قاره ها کشت می شود کشت برنج در آسیای مرکزی در حدود قرن هفتم پیش از میلاد رواج داشته است. برنج کاری از کشورهای جنوبی تر آسیا که در آنها زراعت غلات رواج داشته از حدود هزاره ششم تا پنجم قبل از میلاد شروع و سپس به آسیای مرکزی آمد.