شیوع مصرف و وابستگی به مواد مخدر و عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین

دسته: سایر

فرمت فایل: doc

حجم فایل: 52 کیلوبایت

تعداد صفحات فایل: 32

شیوع مصرف و وابستگی به مواد مخدر و عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن

در دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین

چکیده:

هدف: پژوهش به منظور بررسی شیوع مصرف، وابستگی به مواد مخدر و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه بین‌المللی امام¬خمینی قزوین در سال تحصیلی91 - 90 انجام شد. روش‌: 370 دانشجو به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای از پنج دانشکده انتخاب شدند. شرکت کنندگان، پرسشنامۀ «ارزیابی سریع وضعیت مصرف و وابستگی به مواد مخدر» را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری کای‌اسکوئر و فیشر تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد 4/40%(141) از افراد مورد بررسی، سابقۀ حداقل یک بار مصرف مواد را داشتند. شایع‌ترین مواد مصرف شده قلیان (%7/30)، سیگار(%1/22)، الکل(%05/18)، حشیش(%72/3)، تریاک(%15/3) ترامادول(%29/2) و متادون(%75/1) بود. شیوع مصرف در هنگام انجام تحقیق نشان داد 5/31درصد (110، نفر) حداقل یکی از مواد مخدر را همچنان مصرف می‌کنند که 30درصد آن‌ها(33، نفر) درجه‌ای از وابستگی به مواد مخدر را داشتند.

مهم‌ترین دلیل برای مصرف مواد: تفریح(%07/29) کنجکاوی(%95/26) و کسب لذت(%02/17) اعلام گردید. شیوع مصرف در پسران، دانشجویان ساکن تهران و دانشجویان غیر بومی بیشتر بود. بین معدل، مصرف مواد در دوستان یا یکی از اعضاء خانواده و مصرف مواد، در دانشجویان رابطه معناداری وجود داشت. سال‌ تحصیلی، تحصیلات والدین از عوامل مرتبط با مصرف مواد نبود. نتیجه‌گیری: یافته‌ها حاکی از آنند مصرف مواد در دانشجویان، امری جدی است که باید با طراحی برنامه‌های پیشگیرانه، گامی در جهت کاهش مصرف مواد در بین دانشجویان برداشت.

کلید واژه:

شیوع

دانشجویان

مصرف مواد مخدر

وابستگی به مواد

مقدمه

سوءمصرف و وابستگی به مواد پدیده‌ای است بسیار رایج که در تمام جوامع رسوخ پیدا کرده است. سوءمصرف مواد به استفاده‌ از هر ماده‌ای به شیوه خارج از الگوی مورد تایید اجتماعی گفته می‌شود (سادوک و سادوک، 1387). آسیب‌های ناشی از مصرف، سوءمصرف و وابستگی به مواد هزینه‌های اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و درمانی بسیاری را بر خانواده مصرف کنندگان و جامعه وارد خواهد کرد و جوانان را بیشتر مورد تهدید قرار می‌دهد. (گونارسون ، و همکاران 2008).

مصرف مواد در جوانان و نوجوانان با گستره وسیعی از رفتار‌ها چون شکست تحصیلی، از دست دادن تعاملات میانه و خانوادگی، بزه کاری و رفتار مجرمانه ارتباط دارد (سانتسو، اشمیت و فاکس ، 2006) آمار‌ها نشانگر آن است که میزان مصرف مواد در جوانان و نوجوانان طی دهه‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. (ملیچر و چستانگ و گلدبرگ ، 2007). به طوری که دامنه سنی شیوع مصرف مواد و آسیب پذیری برای شروع اعتیاد بین 20 الی 34 سالگی بیان گردیده است (مددی و نوگانی، 2004 به نقل از دهقانی، دهقانی، صدقی و پورمحمد، 1389). در مدل وابستگی به مواد گفته می‌شود وابسته شدن به مواد عموماً یک فرایند تدریجی و مرحله‌ای است. شخص ابتدا نگرش مثبت به مصرف مواد دارد که منجر به تجربه اول مصرف مواد می‌شود. سپس به مصرف منظم و به تدریج به مصرف سنگین مواد روی می‌آورد. در نهایت این الگوی مصرف به سوءمصرف و وابستگی می‌انجامد (داوینسون و نیل ، 2001). (شکل، 1).

فهرست مطالب

شیوع مصرف و وابستگی به مواد مخدر و عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین 1

فهیمه حکیما 1

چکیده: 2

کلید واژه: 3

مقدمه 89

شکل 1: فرایند مدل وابستگی به مواد (برگرفته از نیلسون و نیل، 2001) 90

روش 95

یافتهها 96

جدول 1: توزیع فراوانی مصرف مواد در دانشجویان بر حسب جنسیت 98

جدول 3: توزیع فراوانی دانشجویان سوءمصرف کننده مواد بر حسب وضعیت سکونت 101

بحث و نتیجهگیری 103

منابع: 109

قیمت فایل فقط 16,000

برچسب

  • شیوع مصرف و وابستگی به مواد مخدر و عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین
  • شیوع
  • دانشجویان
  • مصرف مواد مخدر
  • وابستگی به مواد
  • شیوع مصرف و وابستگی به مواد مخدر
  • خرید مقاله و تحقیق علوم اجتماعی

خرید فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.