فرمت فایل: doc
حجم فایل: 632 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 8
استفاده از تراکم دینامیکی برای بهسازی پی سدها
چکیده:
برای بهسازی پی سدها اعم از پی آبرفتی و پی سنگی، روشهای متنوعی وجود دارد. از جمله روشهایی که برای بهسازی پیهای آبرفتی بکار میرود استفاده از انواع روش تراکم شامل تراکم دینامیکی، تراکم انفجاری، و تراکم لرزهای است. در این مقاله اصول استفاده از تراکم دینامیکی مورد بررسی قرار میگیرد.
کلمات کلیدی:
تراکم دینامیکی
گروهبندی خاکها
بهسازی پی سدها
مقدمه:
پی سدها بهویژه سدهای بلند، نقش بسیار مهمی در پایداری آنها دارد. بهبود خصوصیات پی توسط روشهای مختلف، “بهسازی پی” نامیده میشود. بهسازی پی بهدلایل مختلف ممکن است صورت پذیرد. در برخی موارد بهسازی برای آببندی پی و جلوگیری از تراوش آب انجام میشود و در برخی موارد برای تامین پایداری و بالا بردن ظرفیت باربری پی و یا کاهش تغییرشکلپذیری صورت میگیرد. همچنین در بعضی شرایط هدف از بهسازی ممکن است افزایش پایداری درازمدت از طریق کاهش فرسایشپذیری و یا کاهش میزان انحلال باشد. در شرایطی که زمین پتانسیل روانگرایی دارد نیز بهسازی لازم به منظور تامین پایداری در برابر زمینلرزه انجام میشود.
روشهای مختلفی برای بهسازی پی سدها وجود دارد و اعمال یک روش خاص بهسازی ممکن است چند هدف مختلف را برآورده کند. مثلا متراکم کردن پی آبرفتی یک سد، ضمن افزایش ظرفیت باربری و کاهش تغییر شکلپذیری، منجر به کاهش پتانسیل روانگرایی نیز میشود و یا آببندی پی سدها با روشهای مختلف بهسازی، علاوه بر جلوگیری از تراوش آب، باعث کاهش فرسایشپذیری و نیز کاهش میزان انحلال در پیهایی که مستعد فرسایشپذیری و یا انحلال هستند، میشود.پیهای متشکل از آبرفت معمولا مشکلات بیشتری نسبت به پیهای سنگی دارند. زیرا معمولا نسبت به سنگ دارای مقاومت کمتر، تغییرشکل پذیری بیشتر و نیز نفوذپذیری بالاتری هستند. این پیها معمولا فرسایشپذیری بالایی هم دارند. همچنین در شرایط ویژه ممکن است در معرض روانگرایی نیز قرار گیرند.
یکی از روشهایی که برای تراکم پی های آبرفتی استفاده میشود روش تراکم دینامیکی است. تراکم دینامیکی تا حدودی به رویهای که در غلتک لرزشی انجام میگیرد، شبیه است. غلتک لرزشی با استفاده از یک وزنه که با فرکانس بالا درون استوانهای فولادی به طور خارج از محور دوران میکند، انرژی را به خاک منتقل میسازد و سبب متراکم شدن آن میشود. در تراکم دینامیکی نیز از یک وزنه برای انتقال انرژی به خاک و نتیجتاً متراکم شدن استفاده میشود. تفاوت این دو روش این است که برای تراکم دینامیکی از وزنه بسیار بزرگتری استفاده میشود. این وزنه که وزنش ممکن است به 30 تن هم برسد، از ارتفاع حدود 30 متری به وسیله جرثقیل بر روی خاک سقوط میکند. مقدار انرژی منتقل شده به خاک و نتیجتاً عمق تأثیر، خیلی بزرگتر از مقادیر به دست آمده توسط غلتک لرزشی است. نهشتههایی تا عمق حدود 11 متر با این روش بهسازی شدهاند.تراکم دینامیکی یکی از قدیمیترین راههای تقویت زمین است. رومیها به دفعات از گونههای مختلف این تکنیک استفاده کردهاند. این شیوه از سال 1871 در آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است. گزارشهایی مبنی بر استفاده از این روش در آلمان و چین در دهههای 1930 و 1940 موجود است.
قیمت فایل فقط 5,000
برچسب