فیبرهای رژیمی نقش مهمی را در تاریخ مصرف غذای انسان داشته است. تحقیقات گوناگون نشان داده است که استفاده از انواع فیبرها در غذای روزانه احتمال ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش را کاهش می دهد. در اصل فیبر رژیمی به صورت اسکلت باقی مانده از دیواره سلولی گیاه در غذاهای رژیمی تعریف می شود که در برابر هیدرولیز با آنزیمهای هضم کننده در انسان ها مقاوم است. Hipsley در سال 1953 اولین فردی بود که واژه فیبر رژیمی را به عنوان تعریف مختصری برای اجزاء غیر قابل هضم دیواره سلولهای گیاهی استفاده کرد، این اجزای اصلی شامل سلولز، همی سلولز و لیگنین می باشد. پروکسی در سال 1999 فیبرهای رژیمی را به عنوان باقی مانده بخش خوراکی گیاهان و ترکیبات کربوهیدرات مانندی که به هضم و جذب در روده کوچک انسان مقاومند، تعریف کرد. فیبر رژیمی دارای فواید فیزیولوژیک ویژه ای در بدن می باشد. بخش عمده ای از فعالیتهای فیزیولوژیک و دینامیک انرژی توسط فیبر ها تنظیم می شود. دریافت فیبر باعث کاهش ریسک بروز بیماریهای مختلف مانند دیابت، بیماریهای قلبی و سرطانهای دستگاه گوارش، کولون و پروستات می گردد.
این فیبرها به دو دسته محلول و نامحلول تقسیم بندی می شوند. فیبرهای نامحلول که حدود 75% فیبرهای رژیمی را شامل می شوند، بیشتر در دیواره سلولی گیاه وجود دارند و پتانسیل کاهش خطر سرطان روده را دارا هستند. فیبر های محلول حدود 25% از فیبرهای رژیمی را تشکیل می دهند که نقش کاهش کلسترول خون را بازی می کنند همچنین اینها به کنترل قند خون کمک می کنند. محصولات و فرآورده های جانبی (اتفاقی)حاصل ازتولید یا فرآیند سازی غذاهای کارخانه ای به دست می آیند: غلات، میوه جات، سبزیجات همانند جلبک ها، منابع فیبر غنی رژیمی (غذایی) به شمار می آیند. این محصولات سرشار از فیبرمی توانند غذاها را تقویت نمایند، میزان فیبر رژیمی آنها را افزایش دهند و محصولات سالم تری با کالری، کلسترول و چربی کمتری را ارائه دهند. همچنین آنها می توانند به عنوان ترکیبات اصلی برای بهبود خصوصیات طبیعی و ساختاری هیدرات، ظرفیت حفظ چربی، چسبندگی بافت و خصوصیات حسی و عمر آنها (تاریخ انقضاء) به کار روند. روشهای تحلیلی و فنون تقسیمی فیبرهای رژیمی ارزیابی می گردند.
نگاهی به جایگاه فیبر در تندرستی انسان
فواید مصرف فیبر چیست؟
اثر فیبر های رژیمی بر سرطان پروستات
جلوگیری از ابتلا به یبوست
ممانعت از ابتلا به بیماریهای سخت و جدی
التهاب روده (بیماری دیورتیکول)
تجزیه فیبرهای رژیمی
خصوصیات ساختاری فیبرهای رژیمی
روشهای غیرآنزیمی - غلظت سنج
روشهای آنزیمی - شیمیایی
عملکرد فنی فیبررژیمی
خصوصیات هیدراتی و قابلیت چسبندگی به چربی