معماران و طراحان ساختمان معتقدند که طرح های الهام گرفته از طبیعت، می تواند به کاهش صدمات زیست محیطی ناشی از ساختمان ها کمک شایانی کند. آرشیتکت ها از دیرباز از طبیعت الهام گرفته اند. در عصر باستان، ستون های معابد و قصرها به تقلید از درختان نخل و یا گل نیلوفر ساخته می شدند و طراحان ساختمان ها نیز در موارد مختلف، از شکل ها و تناسب های طبیعی برای دستیابی به الگوهای زیباشناختی و چشم نواز بهره جسته اند. امروزه، برخی از آرشیتکت ها بر این باورند که تقلید از طبیعت، به مراتب بیش از زیباسازی ظاهری ساختمان ها، مفید خواهد بود. از الگوهای طبیعی برای خنک کردن محیط زندگی، تولید انرژی و حتی شیرین کردن آب دریاها استفاده می کنند.
بعنوان مثال، بر سر در جنوبی ساختمان متعلق به موسسه جهان عرب در پاریس، یک ردیف حسگرهای مکانیکی چشم مانندی نصب شده اند که با توجه به میزان نور ورودی به ساختمان، باز و بسته شده و بدین وسیله دمای داخلی ساختمان را کنترل می کنند.
پروژه شیرین سازی آب شور با استفاده از روشی است که به وسیله «سوسک های مه خوار» و شته ها به کار برده می شود و قرار است در باریکه ای به طول 3 کیلومتر در سانتاکاتالینا ایتسموس واقع در لاس پالماس به مرحله اجرا در آید. آرشیتک های این طرح، قصد دارند به جای استفاده از منافع انرژی فسیلی، از وسایل طبیعی برای خنک کردن و آبیاری این تاسیسات بهره گیرند. به عبارت دیگر، می خواهند آب و انرژی مورد نیاز این تشکیلات را، خود به وجود بیاورند و این یعنی نیاز به یافتن راهی برای شیرین کردن آب دریا، آن هم بدون استفاده از سوخت های فسیلی.
نمونه ای از فرم معماری الهام از صخره
معرفی روستای کندوان
روستای کندوان: خانه هایی در دل کوه
خصوصیات معماری بومی روستای کندوان
فلسفه سکونت در کندوان
هتل ٥ ستاره بین المللی کندوان
معرفی روستای میمند
حمام میمند
مدرسه میمند
مسجد میمند
آب و هوا و اقلیم
معماری ایلیاتی
روستای گورمه در کاپادوکیه ترکیه
وادی قلیچ لار
خصوصیات معماری بومی گورمه
فلسفه سکونت در گورمه