فرمت فایل: doc
حجم فایل: 100 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 88
پروژه تحقیقاتی رشته پزشکی و بهداشت عمومی با عنوان بررسی آلودگی آب حوضه آبگیر سد کرج با استفاده از میکروبهای شاخص آلودگی انتروباکترها و E-coli
چکیده
انتروباکترها و E-coli که به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی شناخته شدهاند، در حالت عادی به عنوان باکتری غیر بیماریزا محسوب میشوند. این باکتری در روده انسان به طور طبیعی زندگی میکند و در آب دیده نمی شود. وجود این باکتری در آب نشان دهنده آلوده شدن آب توسط مدفوع است که در این صورت اگر به طریقی یا از طریق شنا کردن و یا از طریق آشامیدن وارد دستگاه گوارش شود ایجاد بیماری میکند. به همین دلیل بررسی آلودگی کلی فرمی برای ما دارای اهمیت است.در این آزمایش به همراه بررسی وجود یا عدم وجود کلی فرمها شمارش کلی نیز انجام شد که حاصل مجموعة آزمایشها حکایت از آلودگی بعضی از ایستگاهها بخصوص ایستگاه ورودی دریاچه دارد.
کلمات کلیدی:
انتروباکترها
باکتری غیر بیماریزا
E-coli (اشیرشیا کلی)
میکروبهای شاخص آلودگی
انتروباکتریاسه(باکتری شناسی)
مقدمه
بعد از گذشت قرنها و رشد و تکامل علوم مختلف، دوستداران طبیعت نیز از این جرگه بازنماندهاند و رشتهای را برای پاسداری از آن به نام منابع طبیعی که برگرفته از واژه طبیعت است برپا ساختهاند. منابع طبیعی علمی است نوپا ولی مبنای اولیه آن در تمدنهای گوناگون به صورت علمی و خود جوش دیده شده است. این علم که از مبانی کلاسیک و اصولی برخوردار است با سیر و کاوش در علوم طبیعی وسیلهای جدیتر برای حفاظت از منابع موجود شده است و راه چارهای هر چند کوچک برای جلوگیری از تخریب بیش از پیش این منابع گشته است. شیلات نیز یکی از شاخههای ممتاز این رشته است.یکی از پارامترهای مهم در بخش شیلات آب میباشد که از منابع ارزشمند بوده و حفظ و دقت در نگهداری آن حائز اهمیت میباشد. بررسی آلودگی آب نیز یکی از نکات مهم میباشد که در این پروژه روی آن کار شده است.
وجود آلودگیهای میکروبی به ویژه کلی فرمها در این منطقه (حوضه آبگیر سد کرج) برای تمام موجودات یک خطر بزرگ به حساب میآید. حتی شنا کردن در مناطقی که دارای آلودگی کلی فرمی هستند برای انسان میتواند مضر باشد و ایجاد بیماری کند. جهت پی بردن به وجود یا عدم آلودگی آبها معمولا از یک سری میکروبهای شاخص استفاده میشود. مهمترین باکتریهایی که به عنوان شاخص آلودگی آب پیشنهاد شدهاند باکتریهای گروه کلی فرم به ویژه E-coli (اشیرشیا کلی) میباشند. کلی فرمها به عنوان انتروباسیل یا انتروباکتر، باسیلهایی گرم منفی هوازی- بیهوازی اختیاری میباشند.
اکسیداز منفی بوده و باعث تخمیر گلوکز و هیدراتهای کربن میشوند.کفی فرمها در روده انسان به حالت همزیستی به سر میبرند ولی برخی از گونههای آن تولید بیماری مینمایند. گرچه همه اعضای این گروه منحصرا ریشه مدفوعی ندارند ولی عموما به مقدار زیادی در مدفوع انسان و دیگر حیوانات خونگرم یافت میشوند. تشخیص ارگانیسمهای کلی فرمی مدفوعی به خصوص E-coli دلیل قطعی آلودگی آب توسط مدفوع انسان میباشد که به صورت M.P.N یا بیشترین احتمال تعداد کلی فرم در 100 میلیلیتر نمونه آب گزارش میگردد.
فهرست مطالب
چکیده 1
مقدمه 2
فصل اول: کلیات موضوع مورد بررسی 4
1-1 باسیلهای گرم منفی رودهای- انتروباکتریاسه 5
1-1-1. تقسیمبندی 5
1-1-2. مورفولوژی و تعیین هویت 6
1-1-2-1. ارگانیسمهای تیپیک 6
1-1-2-2. کشت 8
1-1-2-3. مشخصات رشد 8
1-1-3. معرفی گروههای مختلف انتروباکتریاسه 11
1-1-3-1. اشریشیاکلی E-coli 11
1-1-3-2. گروه کلبسیلا- انتروباکتر- سراسیا 13
1-1-3-3. گروه پروتئوس - مورگانلا- پرودیدنسیا 17
1-1-3-4. سیتروباکتر 19
1-1-3-5 شیگلا 20
1-1-3-6. سالمونلا 22
1-1-3-7. سایر انتروباکتریاسهها 23
1-1-4. ساختمان آنتیژنی 24
1-2. بیماریهای ناشی از انتروباکتریاسه به جز سالمونلا و شیگلا 28
1-2-1. ارگانیسمهای عامل بیماری 28
1-2-2. بیماریزایی و یافتههای بالینی 29
1-2-2. الف. اشیرشیاکلی E-coli 29
1-2-2. الف.1. عفونت مجاری ادرار 29
1-2-2. الف. 2. بیماریهای اسهالی مربوط به E-coli 30
1-2-2. الف. 3. سپسیس sepsis 30
1-2-2. الف. 4. مننژیت 31
1-2-2. ب. کلبسیلا- انتروباکتر- سراسیاوپروتئوس- مورگانلا- پرودیدنسیا وسیتروباکتر. 31
1-2-2. ب. 1. کلبسیلا 31
1-2-2. ب. 2. انتروباکتر آئروژنز 32
1-2-2. ب. 3. سراسیا 32
1-2-2. ب. 4. پروتئوس 32
1-2-2. ب. 5. پروویدنسیا 33
1-2-2. ب. 6. سیتروباکتر 34
1-3 اپیدمیولوژی، پیشگیری و کنترل 35
1-3-1. تستهای تشخیصی آزمایشگاهی 36
1-3-1. الف. نمونهها 36
1-3-1. ب. اسمیر یا گستره 36
1-3-1. ج. کشت 36
1-3-2. ایمنی 36
1-3-3. درمان 37
فصل دوم: بررسی مکان نمونهبرداری- سد امیرکبیر 39
فصل سوم: مواد و روشها 50
3-1. نمونهبرداری 51
3-1-1. نمونهبرداری از آبهای سطحی 51
3-1-2. نمونه برداری عمقی (نمونه برداری از رسوبات) 52
3-1-3. وسایل نمونهبرداری 54
3-1-4. حفاظت از نمونهها 54
3-2. بررسی روشهای کشت و جداسازی میکروب 55
3-2-1. مطالعه کمی 55
3-2-1-1. plate count method 55
3-2-2. مطالعه کیفی 56
3-2-2-1. روش کشت در لوله 57
3-2-2-2. روش کشت بر روی صافیهای باکتریولوژیک 58
3-2-3. روش کار آزمایشهای میکروبی 58
3-2-3-1. شمارش کلیه میکروبها pour plate 59
3-3 جستجو و شناسایی کلی فرمها (روش MPN) 60
3-3-1. تعریف MPN 61
3-3-1-1. تست احتمالی Total coli form 62
3-3-1-2. تست تأییدی 63
3-3-1-3. تست تکمیلی 63
3-3-1-3-1. تست ایندول Indole test 64
3-3-1-3-2. Methylred test and Vogezprosquar test 66
3-3-1-3-3. Citrat test 67
3-3-1-3-4. (Triple sugar Iron Agar test) T.S.I test 67
فصل چهارم: نتایج 71
4-1. بحث و نتیجهگیری 72
4-2. جداول و نتایج 74
4-3. پیشنهادات 82
منابع و مأخذ
فهرست منابع فارسی 84
فهرست منابع غیر فارسی 85
چکیده انگلیسی 86
قیمت فایل فقط 197,000
برچسب