پوسیدگی یا همان کرم خوردگی دندان، انهدام انساج سخت دندان که معمولا با درد همراه است می باشد.کرم خوردگی یا پوسیدگی دندان برای تمام افراد بشر رخ می دهد. به طور کلی عواملی که در ایجاد پوسیدگی دندان دخالت دارند عبارتند از: کمبود ویتامین های («آ»، «ث»، «د»وکلسیم وفسفر)عوامل ارثی، بهداشتی، شکل فیزیکی دندان (چاله های عمیق Deep pits و شکاف های عمیقDeep fissure)، عوامل تغذیه ای و بالاخره ترکیب بزاق و مقدار ایمونوگلبولین آن (IGA). در هنگام پوسیدگی، آب سرد و خوردن شیرینی باعث احساس درد در دندان می گردد و در غیر این صورت دندان بدون درد است.
وقتی که دندانی در اصطلاح می پوسد، نسبت به گرما وتماس با شیرینی جات حساس می شود و بر روی آن نقاطی تیره رنگ پدید می آید. پوسیدگی دندان در طفولیت و جوانی بیشتر از سایر سنین است. بنابراین سن یکی از عوامل مؤثر بر پوسیدگی دندان های ماست.در کسانی که شیرینی پز هستند و یا با مواد مختلف شیمیایی به خصوص اسیدها سر و کار دارند پوسیدگی دندان دیده می شود.
در صورت این که مدتی مسواک نزنیم و پلاک را به طور کامل از روی دندان هایمان پاک نکنیم به مرور زمان تبدیل به جرم می شود. ما خود قادر به برداشتن جرم از روی دندان نیستیم، زیرا جرم چنان محکم به دندان ها چسبیده است که تنها دندان پزشک قادر به برداشتن آن است. جرم گیری دندان به سلامت لثه کمک می کند جرم هایی که در بالای لثه بر روی دندان ها تشکیل می شوند قابل رؤیت هستند.این جرم ها به صورت رسوب هایی به رنگ قهوه ای و یا سیاه در اطراف طوق دندان ها دیده می شوند. سطح خشن جرم یکی از محل های شایع تجمع پلاک است.
تقدیر و تشکر………………………………………………………………………………………….. ا
پیشگفتار………………………………………………………………………………………………… ب
خلاصه………………………………………………………………………………………………….. ج
مقدمه……………………………………………………………………………………………………. د
پوسیدگی دندان و عوامل مؤثر بر آن……………………………………………………………….. 1
راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان……………………………………………………………… 2
جرم دندان چیست؟………………………………………………………………………………….. 2
بهداشت لب…………………………………………………………………………………………… 3
بهداشت لثه……………………………………………………………………………………………. 4
بهداشت زبان…………………………………………………………………………………………. 4
خشکی دهان………………………………………………………………………………………….. 5
بوی بد دهان و علت های آن………………………………………………………………………. 5
علل دهانی و دندانی…………………………………………………………………………………. 6
علل عمومی…………………………………………………………………………………………… 6
روش صحیح مسواک زدن………………………………………………………………………….. 7
روش های نگهداری از مسواک……………………………………………………………………. 8
مشخصات و عمل خمیر دندان……………………………………………………………………… 9
خمیردندان های درمانی………………………………………………………………………………. 11
خصوصیات یک خمیردندان خوب…………………………………………………………………. 11
دهان شویه ها………………………………………………………………………………………….. 12
نقش مراقبین بهداشت مدارس در حفظ سلامتی دندان های دانش آموزان…………………… 13
نکات بسیا مهم بهداشتی برا حفظ سلامت دهان و دندان……………………………………. 14
هیپروسمنتوز…………………………………………………………………………………………. 17
دندانها با دودسیگارازبین می روند………………………………………………………………… 17
حوادث دندانی و نحوه حفاظت از دندان آسیب دیده………………………………………. 18
واکسیناسیون علیه هپاتیتB برای کارکنان دندان پزشکی………………………………………. 21
استفاده از روپوش……………………………………………………………………………………. 21
استفاده ازدستکش……………………………………………………………………………………. 22
ضد عفونی……………………………………………………………………………………………. 22
تمیز کردن وسایل……………………………………………………………………………………. 23
استریلیزاسیون یا ضد عفونی شدید……………………………………………………………… 24
ضد عفونی کردن محیط کار و تجهیزات دندان پزشکی………………………………………. 26
دفع مواد زاید دندان پزشکی………………………………………………………………………. 27
مراقبت از دندانها و لثه ها…………………………………………………………………………… 28
آبسه دندان…………………………………………………………………………………………….. 28
تغییر رنگ دندانها……………………………………………………………………………………. 32
بیماریهای لثه…………………………………………………………………………………………. 35
التهاب لثه ها………………………………………………………………………………………….. 35
پریودنیت Periodontitis:………………………………………………………………………. 38
پس روی لثه ها………………………………………………………………………………………. 40
علل پسروس لثه ها………………………………………………………………………………….. 41
هیپرپلازی لثه Gingival hyperplasia…………………………………………………….. 43
خشکی حفره دندان Dry socket………………………………………………………………. 44
سیستم ایمنی دهان…………………………………………………………………………………… 46
غشاء مخاطی دهان…………………………………………………………………………………… 47
بزاق Saliva ……………………………………………………………………………………….. 48
ملاحظات دندان پزشکی در بیماران مبتلا به دیابت…………………………………………….. 49
ملاحظات دندانپزشکی در بیماران مبتلا به فشار خون…………………………………………. 54
بیماران مبتلا به فشارخون در محیط دندانپزشکی……………………………………………….. 59
ضمیمه1
ضمیمه2