اگر سرمایه اولیه زیادی ندارید ولی در عوض حاضرید برای داشتن یک شغل سودآور، شب و روز بدون نق زدن کار کنید، اگر از بودن در کنار پرنده ها حالتان بد نمی شود و در مقابل عاشق آنها هستید و علاوه بر آن دنبال یک شبه پولدار شدن هم نیستید، یک پیشنهاد خیلی خوب برایتان داریم؛ پرورش بلدرچین.
وحشی و جان سخت است!
اولین سؤال در زمینه پرورش بلدرچین این است که چرا اصلا باید به سراغ بلدرچین رفت که کل وزن بدنش به اندازه یک ران مرغ هم نیست؟ خب اگر دنبال پرورش طیور هستیم، چرا سراغ پرورش مرغ نرویم؟ جعفر پناهی که مدیریت یک مزرعه موفق پرورش بلدرچین را در شهرستان پاکدشت برعهده دارد، در این باره چند دلیل دارد؛ « اول اینکه بلدرچین، در اصل یک پرنده وحشی است که نسبت به مرغ که یک حیوان نازپرورده انسان است، خیلی خیلی مقاوم تر است.
حتی خیلی از پرورش دهندگان بلدرچین، هیچ گونه واکسنی هم به جوجه ها تزریق نمی کنند و هیچ دارویی هم به این پرنده نمی دهند، درحالی که جوجه مرغ از همان روزهای اول به دلیل گستردگی بیماری هایش نیاز به واکسن و دارو دارد. ضمن آنکه این گستردگی بیماری ها، باعث شده که پرورش مرغ بسیار تخصصی بوده و سال ها تجربه بخواهد اما پرورش بلدرچین بسیار ساده تر است. دومین دلیل، قیمت بلدرچین است که تا حدود 3 برابر قیمت مرغ می رسد و بازار نسبتا خوبی هم دارد. سومین دلیل هم آن است که این پرنده در مقایسه با مرغ، جا و امکانات بسیار کمتری نیاز دارد، به عنوان مثال گفته می شود که در هر مترمربع، 10 قطعه مرغ را می توان پرورش داد درحالی که در مورد بلدرچین این تعداد به 30 قطعه می رسد». دلیل دیگری که آقای پناهی به آن اشاره می کند، زود بازده بودن پرورش بلدرچین است، دوره پرورش بلدرچین خیلی خیلی کوتاه است و خیلی زود پولتان نقد می شود و در یک دوره 42 یا 43 روزه می توانید پولتان را از نزدیک ببینید. به اینها اضافه کنید، دوره کوتاه جوجه کشی (15تا 16روز) و رشد سریع و بلوغ زودرس (35 روزگی)، میزان تخمگذاری بالا (بلدرچین در 42 روزگی تخمگذاری می کند، درحالی که در مورد مرغ حداقل 6 ماه طول می کشد).
پناهی می گوید مهم ترین مسئله برای شروع پرورش بلدرچین، داشتن یک مکان سرپوشیده تمیز و مناسب است؛ « باید حداقل 400 متر مکان سرپوشیده داشته باشید تا بتوانید 12 هزار بلدرچین را در آنجا نگهداری کنید. کمتر از این فضا و تعداد بلدرچین، به عنوان یک کار اقتصادی تمام وقت، توجیه پذیر نیست». اگر قصد انجام این کار را دارید، پیشنهاد ما این است که یا از مکانی که خودتان از قبل دارید استفاده کنید یا آنکه آن را برای مدتی اجاره کنید تا ببینید که آیا اصلا به این کار علاقه دارید یا نه و در همان مرحله اول جوگیر نشوید که برای خرید مکان اقدام کنید. طبیعی است که این مکان باید دارای آب تمیز و گاز و برق هم باشد، کف آن هم باید قابل شست وشو باشد تا بتوان راحت تر آن را تمیز و ضدعفونی کرد.
بعد از آن نوبت می رسد به تهیه قفس ها، قفس ها را هم می توان به 2 صورت تهیه کرد؛ اول اینکه خودتان دست به کار شوید و بعد از آنکه به چند مزرعه پرورش بلدرچین سر زدید یا آنکه در نمایشگاه ها، قفس های مخصوص بلدرچین ها را دیدید، از آنها کپی برداری کنید و بسازید. روش دوم هم این است که قفس ها را از شرکت هایی که آنها را می سازند خریداری کنید.
حالا نوبت می رسد به تهیه جوجه بلدرچین که آنها را باید از مراکز معتبرخریداری کنید. جوجه بلدرچین ها خیلی حساس هستند، بنابراین باید با دقت حمل شوند. در چند روز اول انتقال، تلفات جوجه ها بالاست و به همین دلیل باید حواستان به آنها باشد تا آنها مخصوصا از سرماخوردگی در امان بمانند.
پناهی می گوید که این شغل درصورتی فعالیت اقتصادی مناسبی است که توامان باشد. باید بتوانید بعد از مدتی خودتان جوجه تولید کنید و بعد هم آنها را پرورش بدهید و در مراحل بعدی بتوانید مجوزهای مربوط به کشتار را هم بگیرید و اگر بتوانید بسته بندی هم بکنید که دیگر واقعا کار اقتصادی خوبی را شروع کرده اید. او طبق این دستورالعمل، در مزرعه اش چندین سالن پرورش بلدرچین گوشتی دارد و در آنجا جوجه هایی را توسط دستگاه جوجه کشی تولید کرده و پرورش می دهد. وقتی نرها به وزن مناسب رسیدند راهی کشتارگاه می شوند و ماده ها هم یا برای تولید تخم های نطفه دار به سالن مولدها فرستاده می شوند یا آنکه در سالن دیگری برای تولید تخم بلدرچین پرورش داده می شوند.
در سالن مولدها، تخم های نطفه دار برای تکثیر، تولید می شوند. در طبیعت، یک نر و یک ماده با هم جفت شده و تخم های نطفه دار تولید می کنند اما در سالن های پرورش بلدرچین، به ازای هر 3قطعه بلدرچین ماده، یک قطعه نر نگهداری می شود؛ چون قفس محدود است و تعداد نرها زیاد. تخم ها برای چند روز در دمای 16تا 18درجه نگهداری می شوند و وقتی تعدادشان به اندازه کافی رسید، در داخل دستگاه جوجه کشی قرار داده شده و بعد از 15تا 17روز، جوجه بلدرچین ها چشم به دنیا می گشایند.
ماده های تخمگذار، در یک سالن مخصوص هستند. فوت کوزه گری در این سالن، تنظیم میزان نور است که می تواند به سوددهی بیشتر این کار کمک کند؛ «برای تولید بلدرچین های گوشتی، چراغ های سالن دائما روشن است تا پرنده ها دائما دان بخورند و چاق و چاق تر بشوند اما در مورد بلدرچین های تخمگذار، میزان نوردهی سالن بسیار کمتر است تا پرنده غذای کمتری مصرف کند، در این شرایط جیره غذایی ای که در اختیار پرنده قرار می گیرد تقریبا 30گرم در روز است. با این مقدار جیره غذایی، قیمت هر تخم بلدرچین تقریبا 2 برابر قیمت غذایی است که مصرف می کند. به این ترتیب پرورش بلدرچین های تخمگذار که تقریبا بعد از یک ماه و نیم از هنگام تولدشان، شروع به تخمگذاری می کنند کاری سودآور است. این زمان در مورد مرغ بیش از 6 ماه است.
هر جوجه بلدرچینی که برای استفاده گوشتی پرورش داده می شود، براساس آنچه در منابع علمی ذکر شده بین 730تا 750گرم غذا مصرف می کند اما با توجه به ریخت و پاشی که می شود، خوراک آن را طی دوره رشدش باید 800گرم درنظر گرفت. در حال حاضر می توانید این دان بلدرچین را کیلویی 1500تومان حساب کنید (یعنی هر بلدرچین 1200تومان دان مصرف می کند) جوجه ها این خوراک را طی 42روز مصرف می کنند و وزنشان تقریبا می رسد به 240تا 250گرم و بعد از این زمان است که بیشتر نرها راهی کشتارگاه می شوند و می رسند به آخر خط زندگی.
جوجه بلدرچین یک روزه تا 15روزه، نگهداری اش سخت است. در روزهای ابتدایی، دمای سالن باید دقیقا تنظیم شود که 5/37درجه باشد. در این زمان، به خاطر آنکه جوجه بلدرچین خیلی کوچک است، در ظرف های خیلی کوچک- به اندازه نعلبکی- آب و غذا به صورت دستی برایش ریخته می شود. هر چند ساعت یک بار این ظرف ها باید پر شود، در روز حداقل 6بار. بعد از گذشت چند هفته، چون هم جوجه ها مقاوم شده اند و هم قدشان به آبخوری و دان خوری های اتوماتیک می رسد، دیگر مراقبت به آن سفت و سختی قبل نیست و هر بار که آب یا غذا ریخته شود حداقل برای یک روز بلدرچین ها کافی است. بعد از 2 هفته، دما به تدریج و به آهستگی باید کم شود تا زمانی که نهایتا به 22تا 24درجه می رسد.
خرید اول:
جوجه بلدرچین بر حسب نوع و شرکتی که جوجه را تولید می کند و مسافتی که تا محل مزرعه شما باید طی شود قیمتش متفاوت است اما شما در حال حاضر روی 300تومان حساب کنید. اگر خودتان جوجه کشی کنید تقریبا نصف این قیمت درمی آید. 800گرم هم دان را حساب کنید که می شود تقریبا 1200تومان. این دو تا فعلا هزینه هایی هستند که همه باید بپردازند که می شود به عبارتی 1500تومان . 10درصد از کل جوجه ها را هم باید به عنوان تلفات معمول و عادی درنظر بگیرید و قیمت آنها را هم روی بقیه سرشکن کنید. اگرچه جوجه ها 42روزه آماده کشتار می شوند اما با زمانی که برای شست وشو و ضدعفونی سالن ها اختصاص داده می شود، باید 50روز را درنظر گرفت و سودی را که به دست می آورید باید تقسیم بر این تعداد روز کنید و ببینید که ماهی چقدر برایتان سود می کند.
بلدرچین ها را وقتی که به وزن 240یا 250گرم رسیدند به چند حالت می فروشند؛ اول زنده فروشی است که در این حالت، بلدرچین ها را دانه ای می فروشند. در حال حاضر هر بلدرچین بین 2000تا 2500تومان فروخته می شود. البته ماده ها هم اگر جدا شوند تا 2800تومان قیمت می خورند. اما اگر بلدرچین ها را برای کشتار بفروشند که به صورت عمده- با پر- الان کیلویی 8هزار تا 8500تومان قیمت گذاری می شود و کشتار شده هم بین 11 هزار و 200 تا 11هزار و 700تومان.
منبع: http://www.hamshahrionline.ir/details