تحقیق دانشجویی راهکارهای کاهش تک فرزندی

  • عنوان: تحقیق دانشجویی راهکارهای کاهش تک فرزندی
  • نوع فایل: پاورپوینت
  • تعداد صفحات: 39

شرح مختصر

سالیان متمادی در کشور شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» تبلیغ شده و سیاست گذاران دولتی و غیر دولتی از سیاست های کاهش جمعیت دفاع کرده­ اند. این مسئله، در تمام دوران ها بدیهی شناخته می­ شد و برای افراد جامعه تبدیل به تابویی گشته بود که کمتر کسی جرأت تردید نسبت به آن را داشت. در این زمان بود که رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور محترم در اقدامی تابو شکنانه با درک وضعیت بحرانی برای آینده نزدیک کشور، نسبت به این امر تردید وارد کردند. حال بایستی دید که چرا امروزه این موضوع از سوی رهبری و رئیس جمهور مطرح شده است. ایران در حال حاضر از باروری طبیعی [1] به یک باروری ارادی [2] رسیده است.

فرض کنیم سیاست جمعیتی کشور بیست و اندی سال پیش با دید کارشناسی تهیه شده است، بدیهی است که پس از گذشت این مدت، بررسی سیاست ها، ارزیابی نتایج و امکان تجدید نظر احتمالی تقویت شده باشد. همانگونه که می دانیم، اولین و مهمترین وظیفه هر مسئول ارشد جامعه صیانت و اعتلاء جامعه است و حفاظت جامعه منوط به بقای نسل است. حال اگر به منابع داخلی و بین المللی مراجعه شود به اطلاعاتی بر می خوریم که زمینه ساز نگرانی است. یک شاخص شناخته شده زاد و ولد، نرخ باروری کلی ((T.F.R است.

منظور از نرخ باروری کلی تعیین تعداد فرزندانی است که جانشین والدین شوند، اگر این شاخص در حد 2/1 بچه یا کمتر باشد به معنی کاهش تدریجی جمعیت و نهایتاً انقراض نسلی است. با مراجعه به ارقام مرکز آمار ایران و سازمان ملل در سال 1385 این رقم برای کل کشور 1/8 فرزند است. یعنی 18 فرزند با 20 نفر والدین جایگزین می شود که 2 نفر کمتر از حد جانشینی است. این رقم در سال (1389) به حدود 1/6 فرزند برای هر مادر تخمین زده شده بود و حال بعد از سر شماری سال 90 بایستی آمار دقیق را بررسی کرد. در صورت اثبات صحت رقم یاد شده، علیرغم نظر منتقدان و با ملحوظ داشتن عامل مهاجرت، موضوع پیری مفرط جمعیت دیگر جای شک و تردید ندارد. تاثیرات پیری جمعیت بر افزایش هزینه های دولت، از کمترین پیامدهای پیری جمعیت محسوب می گردد. همچنین تاثیرات اجتماعی- فرهنگی که در این زمینه رخ می دهد، سبب از هم گسستن فرهنگی جوامع می­شود. پیری جمعیت سبب می گردد تا یک جامعه از رشد و بالندگی در مقابل جوامع دیگر عقب بماند و همچنین از لحاظ امنیتی در موضع ضعف قرار بگیرد. این امر با توجه به موقعیت کنونی ایران در عرصه بین­ المللی از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. واقعیت های تاریخی نیز نشان می دهند که اساس و بنیاد شکل گیری برنامه های تنظیم خانواده که همواره مورد توجه و حمایت سازمان ملل و قدرت های بزرگ جهان از جمله آمریکا بوده، از سلطه و برتری طلبی این قدرت ها ریشه گرفته، و با گذشت زمان رنگ و لعاب کمک های بشر دوستانه و رفاهی و توسعه ای به خود گرفته است.

فهرست مطالب

سندچشم انداز و جمعیت کشور

زمینه های تاریخی تحولات جمعیتی در ایران

نتایج پیش بینی جمعیت کشور توسط مرکز مطالعات و پژوهش های جمعیتی در سناریو های مختلف

راهکارهای مقابله با کاهش جمعیت

پرداخت قیمت و دریافت فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.