تدریس علوم اجتماعی در مقاطع مختلف ابتدائی، راهنمائی و دبیرستان بخش مهمی از فعالیت اساسی و هدفداری است که تحت عنوان ‘جامعه پذیری کودکان و نوجوانان’ می توان آن را جمع بندی و خلاصه نمود. کتب درسی در ایران به صورت متمرکز و از بالا به پایین تهیه می شود و علیرغم تلاش فراوانی که مؤلفین ودست اندرکاران امور انجام می دهند. فاصله بین مفاهیم و دنیای ایجاد شده توسط کتب درسی با واقعیت های موجود در جامعه به ویژه با توجّه به تنوع فرهنگی در خرده فرهنگ های مختلف بسیار است و گاهی معلمان در ارائه مطالب و محتوای گردآوری شده دچار مشکلات متعدد هستند.
در سطوح ابتدائی سعی شده است مطالب اجتماعی به صورت کمی ارائه شود زیرا در این مقطع هنوز دانش آموز قادر به تفکیک ودرک بسیاری از مطالب به صورت مجزا نیست. بنابر این آنچه که لازم است تا یک کودک بتواند ارتباط درستی با پیرامون خود برقرار کند با هم به او ارائه می شود. دروس مطالعات اجتماعی مجموعه ای بسیار ساده از موضوعات متفاوت مانند تاریخ، جغرافیا، اقتصاد، مردم شناسی، جامعه شناسی و روان شناسی می باشد که در ارتباط با انسان است. این علوم بدون این که هویتشان زیر سوال برود همگی با هم به کودک آموزش داده می شود.
فردی از نظر اجتماعی رشد یافته است که به راحتی بتواند با استفاده از مهارتهای اجتماعی با دیگران ارتباط برقرار کند یعنی با دیگران زندگی کند و سازگاری داشته باشد. رشد اجتماعی مهمترین جنبه شخصیتی افراد است که هر قدر فرد سازگارتر و دارای روابط اجتماعی قوی تر باشد می تواند در بستر اجتماع از نظر شخصیتی، شغلی موفق تر باشد.
انسانها امروزه در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر زندگی می کنند. و این ارتباطات طوری فواصل مکانی و زمانی را در نور دیده که از دنیا به عنوان دهکده جهانی ذکر می شود. انسانها باید قادر باشند که روابط دوستی با یکدیگر برقرار نمایند، حداقل این ارتباط رابطه انسانی است که پیرامون افراد صورت می گیرد. و روابط انسانی عبارت است از: برقراری ارتباط انسانی با افراد از طریق پذیرفتن وجود، شخصیت و ویژگی افراد با تمام تفاوتهای آنان
مقدمه 4
چالش های موجود در دروس علوم اجتماعی 8
مشکل عدم تقویت خود کنترلی و تمرکز حواس در کلاس 12
مشکلات اخلاقی و انضباطی دانش آموزان کلاسم 13
مشکلات مربوط به رفتارهای نامطلوب دانش آموزان 14
راهکارهایی برای چالش های موجود در دروس علوم اجتماعی 18
راهکارهای حل مشکل رفتار نامطلوب و بی نظمی دانش آموزان 22
راهکارهایی برای مشکل عدم تقویت خود کنترلی و تمرکز حواس در کلاس 26
پیشنهاداتی حاصل از تجربیات تدریس 28